Fie că am fost/suntem în auto-izolare, carantină, sau izolare impusă, ne-am aflat într-o perioadă dificlă pentru socializarea față-n față.
Relațiile interumane pot fi dificil de întreținut în perioada izolării,
mai ales pentru persoanele ce locuiesc singure și/sau sunt, cu precădere, extroverte*.
Persoanele cu tendințe introverte** nu sunt la fel de afectate, având în vedere că preferă, în mare parte, să nu aibă contact social pentru mult timp; cu toate acestea, nici acestea nu pot rămâne la nesfârșit fără contact social.
*EXTRAVERTÍT, -Ă = tip psihologic caracterizat prin proiectarea tendințelor psihice interioare asupra lumii înconjurătoare, prin exteriorizarea senimentelor; sociabilitate.
**INTROVERTÍT, -Ă = cel care își îndreaptă atenția mai ales spre viața sa interioară.
Indiferent de tipologia proprie (extravertit sau introvertit), avem suficiente modalități la dispoziție de a face față acestei situații – ne vine în ajutor tehnologia!
Fie că vrem să ne vedem cu cineva, să stăm de vorbă sau să ne jucăm ceva, ori dorim să nu renunțăm la obiceiul de a ne bea cafeaua cu un prieten, poate ne este dor să revedem persoanele dragi sau pur și simplu vrem să aflăm ce mai face persoana la care ținem;
totul se poate rezolva cu un simplu apel, fie el audio sau video.
Așadar, relațiile interumane NU sunt imposibil de întreținut!
Cu toții avem cel puțin un smartphone, internet și conturi pe rețele de socializare;
putem folosi fără niciun cost suplimentar Viber, WhatsApp, Facebook, Skype, Instagram, FaceTime, Zoom (și sigur mai sunt și alte platforme pe care nu le-am menționat)!
Iar acum, că tot am aflat deja că este posibil să nu mai avem aceste restricții, ce este de făcut?
Ce vom face pentru a ne proteja pe noi, însă și pe cei dragi nouă?
Sugestia mea este să mai așteptăm. Să așteptăm până în momentul în care vedem o scădere considerabilă a numărului de cazuri înregistrate zilnic (părerea mea este că acest lucru ar fi bine să dureze minim 5 zile consecutive), iar abia apoi să începem să stabilim întâlniri și să ne revedem cu diverse persoane, față-n față.
Să avem răbdare și să nu exagerăm.
Lucrurile vor reveni, cât de cât, la un normal – chiar dacă există posibilitatea ca la început să nu fie normalul pe care îl știm cu toții și cu care am fost obișnuiți atâția ani.
În orice caz, ne vom adapta!
Până atunci însă, propun să facem ce am făcut și până acum referitor la contactul cu cei dragi:
- ne rezumăm la conversații telefonice,
- mesaje scrise,
- apeluri video,
- conferințe video, pentru grupuri de prieteni. ☺️
De asemenea, dacă lucrul ne permite și ne-a fost permis și până acum, ideal ar fi să continuăm să mai lucrăm, măcar pentru o vreme, de acasă;
Să se evite aglomerația în birou, la locul de muncă, prin împărțirea angajaților în ture de câte o săptămână sau două – 5 zile la birou, 5 zile de acasă ș.a.m.d.
#stayconnected
Ședințele de psihoterapie, consiliere sau dezvoltare personală se pot programa în continuare ȘI online.
PROGRAMĂRI DIN CÂTEVA CLICK-URI aici.
Diana Ristoiu – Psiholog Psihoterapeut
(Online – București, sector 2, zona Obor-Lizeanu)
Articol scris și publicat pe vechiul website, în data de 12 Mai 2020.
It’s difficult to find experienced people in this particular topic, but you seem like you know what you’re talking about! Thanks