Skip to content

Psiholog / Psihoterapeut / Psihiatru – diferențe

În articolul ce urmează vom discuta punctual despre confuzii și diferențe dintre profesia de psiholog, psihoterapeut și psihiatru.

“Profesia de psiholog este aflată la granița cu psihiatria, psihologul fiind conectat, cu multă pricepere și finețe, la sufletul și mintea oamenilor care au nevoie de o altfel de vindecare.”

Ce face psihologul?

Psiholog este orice absolvent cu studii de licență al Facultății de Psihologie, secția Psihologie, și înscris în Colegiul Psihologilor.
Psihologul NU poate prescrie medicamentație! În schimb, dacă va considera necesar, poate recomanda un medic specialist.
Un absolvent al Facultății de Psihologie poate urma un program de master sau o formare ulterioară, pentru a dobândi competența de Psiholog Clinician. În urma finalizării studiilor menționate, acesta va putea susține și interpreta evaluări (cognitive, teste de aptitudine, teste IQ etc) și, de asemenea, dacă are pregătirea necesară, va putea ține ședințe de consiliere și/sau dezvoltare personală. Chiar dacă profesia sa are numele de “Psiholog Clinician”, nu este obligatoriu ca acesta să își desfășoare activitatea într-un spital sau o clinică, poate avea cabinetul său privat! Tot la un astfel de specialist se va merge în cazul avizelor pentru școala de șoferi/angajare ș.a., avizelor pentru reintegrare în societate, stabilirea gradului de handicap,

Cu ce se ocupă un Psihoterapeut?

Psihoterapeutul, în schimb, pe lângă studiile de licență din cadrul Facultății de Psihologie sau din cadrul unei facultăți cu o specializare similară, de exemplu Psihopedagogie, mai are minim o pregătire în plus – un master de specialitate, într-o anumită formă de terapie (cognitiv-comportamentală, sistemică, experențială, integrativă etc) și/sau terminarea unui program de formare de specialitate.
Un psihoterapeut poate oferi tot ce oferă un psiholog, plus ședințe de psihoterapie, în baza formării pe care o are.
Nici psihoterapeutul NU poate prescrie medicamentație, dar, desigur, poate recomanda un medic specialist.
Un absolvent al Facultății de Psihologie, înscris în Colegiul Psihologilor și cu minim o pregătire ulterioară acreditată, va deveni, astfel, Psiholog Psihoterapeut.

De ce este diferit Psihiatrul?

Singurul care poate da rețete și întocmi un plan de tratament este medicul psihiatru.
Pentru a ajunge psihiatru, este necesară finalizarea Facultății de Medicină, cu specializare în Psihiatrie.
Indicat este ca un medic psihiatru să aibă minim un contact de încredere, psihoterapeut, căruia să-i poată trimite pacienții ce au nevoie nu doar de tratament, ci și de ședințe de terapie; în toate cazurile, indiferent de diagnostic, acesta este demersul favorabil pentru pacient, deoarece medicamentația îl va ajuta să revină, treptat, la normalul pe care îl cunoaște, iar cu ajutorul psihoterapiei va putea descoperi, înțelege și înlătura cauza ce l-a provocat, cu scopul de a putea renunța, cândva, la tratament. Cu toate aceastea, începerea terapiei în urma primirii diagnosticului este posibilă doar după ce tratamentul medicamentos a fost început și urmat minim 2 săptămâni.

Despre motivul/motivele începerii psihoterapiei, voi scrie într-un articol viitor.

Concluzia personală la care am ajuns: pentru probleme minore sau lucruri care nu ne afectează în așa fel încât se ne facă viața complet incoerentă… de ce am avea nevoie de pastile? Uneori este suficient să găsești persoana potrivită, care să te înțeleagă și care să te asculte; meriți să o cauți și să nu ajungi să te îngropi într-un munte de pastile, după care să te ascunzi!

Mai multe despre mine puteți citi aici.

Diana Ristoiu – Psiholog Psihoterapeut
(București, sector 2, zona Obor-Lizeanu și online)
Contactează-mă, dacă dorești să purtăm o discuție sau să programezi o ședință: 0732866613!

Articol scris și publicat pe vechiul website, în Decembrie 2018 – Ianuarie 2019..
Social media: Facebook și Instagram.

20 thoughts on “Psiholog / Psihoterapeut / Psihiatru – diferențe”

  1. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I’ll try and check back more often.
    How frequently you update your website?

  2. Hello, Neat post.
    There’s an issue along with your web site in internet explorer, could test this? IE nonetheless is the marketplace leader and a large section of folks will omit your excellent writing due to this problem.

  3. fantastic post, very informative. I wonder why the other specialists of this sector don’t notice this. You must continue your writing. I’m confident, you have a huge readers’ base already!

  4. I feel that is among the such a lot significant information for me. And i am glad reading your article. However want to remark on some common things, The site style is ideal, the articles is in point of fact great :D. Excellent activity, cheers

  5. Hey! I’m at work browsing your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the superb work!

  6. I was just searching for this information for a while. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative web sites in top of the list. Normally the top web sites are full of garbage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *