Acest subiect devine din ce în ce mai frecvent întâlnit, iar prima întrebare este:
Ce este depresia?
Depresia este definită prin stări de tristețe de intensitate mare, ce persistă pentru mult timp (de la câteva săptămâni sau luni, până la câțiva ani) și îi afectează comportamentul, gândirea și acțiunile persoanei în cauză.
Poate afecta pe oricine, indiferent de sex, vârstă, pregătire școlară sau capacități intelectuale;
este catalogată în DSM ca având diferite grade și forme: ușoară, moderată, majoră/severă și poate fi recurentă sau cronică, având la bază modificări chimice la nivelul creierului.
Ce definește depresia?
Pe lângă stările de tristețe, iritabilitate, irascibilitate crescută, nervozitate și scăderea toleranței la frustrare, persoana se simte obosită și de multe ori în incapacitate de a duce la bun sfârșit acțiuni obișnuite pe care înainte le făcea fără probleme;
conștientizează faptul că nu mai poate face anumite lucruri, doar că nu poate schimba acest lucru, dar nu poate deoarece simte că nu (mai) are forța necesară.
De asemenea, gândirea și percepția sunt afectate într-un fel sau altul, devenind preponderent negative – tendința va fi să privească totul într-un mod negativ, fiind în imposibilitate de a vedea partea pozitivă, oricât de mare sau mică ar fi.
În orice caz, persoana își dă seama că se simte diferit față de cum era până atunci, iar acela este momentul când este important nu doar să ceară ajutor, ci să îl și primească!
De ce este depresia asociată cu suicidul?
Această asociere vine în urma neinformării sau chiar a dezinformării despre ceea ce este, de fapt, depresia, deoarece gândurile suicidale apar doar în cadrul gradului de depresie severă/majoră.
Acest tip de gânduri apare treptat, în cazul agravării stării depresive, dar și în lipsa tratamentului, a contactului social, cumulat cu lipsa susținerii celor ce sunt considerați apropiați.
Cu toate acestea, sunt persoane ce suferă de depresie majoră și ajung în punctul în care se hotărăsc să acționeze în acest sens, dar și spun mai departe ceea ce au de gând să facă; tocmai de aceea este foarte important ca în cazul în care cineva vă dezvăluie un astfel de plan, să îl luați în serios și să îi oferiți ajutorul și susținerea necesare, deoarece, în acele momente, persoana respectivă vă cere ajutorul!
(pe loc, acest ajutor poate fi: ascultare, înțelegere, telefonarea medicului psihiatru, anunțarea rudelor, chiar apelarea numărului de urgență 112)
“A avea depresie înseamnă că este ‘nebunie’?”
În primul rând, este necesară definirea “nebuniei”! Ce este considerat a fi ‘nebunie’ și ce tip de comportament intră sau nu în această categorie? Ne raportăm la ‘nebunie’ ca fiind pierderea contactului cu realitatea? Sau cu ajungerea în cabinetul unui medic psihiatru?
Termenul de ‘nebunie’ poate fi folosit cu sensuri greșite și în contexte nepotrivite, iar uneori am observat că este spus în glumă sau cu intenții jignitoare.
Lăsând toate acestea la o parte, dacă o persoană ajunge la psihiatru, nu este ceva rușinos! La psihiatru ajunge orice persoană ce are o problemă de natură psihică, oricât de mică, ce are nevoie de ajutor și vrea să îl primească, pentru a putea reveni la sinele pe care îl cunoaște.
De asemenea, mai devreme sau mai târziu, o persoană cu depresie își va da singură seama că ceva s-a schimbat și va dori să se facă bine, ceea ce înseamnă că este în contact cu realitatea și cu ceea ce i se întâmplă.
Cum ajunge cineva să aibă depresie?
Această întrebare este fără un răspuns punctual, deoarece sunt mulți factori ce pot influența apariția depresiei.
Există depresie endogenă și depresie reactivă.
Depresia endogenă este determinată de factori biologici și ereditari – istoricul familial și personal, istoricul medical, predispoziția către dezvoltarea unei tulburări anxioase și/sau depresive, capacitatea de rezistență la stres și la evenimente triste, cu un impact negativ major.
Depresia reactivă este cauzată de evenimente dramatice, provocatoare de stres, sau traume (ex. pierderea unei persoane dragi, abandonul, pierderea locului de muncă, divorț, boală severă, nereușite semnificative ș.a.).
Cea din urmă, fiind definită în principal de factori externi, psihosociali sau traumatici, poate avea un efect cumulativ și este posibil să nu apară imediat după ce s-a produs evenimentul-cauză.
Cum știe cineva că are depresie?
Dacă se regăsește în descrierea de la primele puncte, poate face o legătură între ceea ce simte acum și unul din momentele-cauză descrise la punctul anterior, cel mai probabil este necesar un consult de specialitate.
Pentru un prim pas, poate programa o ședință la psiholog/psihoterapeut, însă, încadrarea o va face un medic psihiatru, prin diagnostic.
Cum se tratează?
În urma diagnosticului primit, medicul va ști ce tratament medicamentos este recomandat.
Ulterior începerii tratamentului, este foarte importantă începerea unui proces de consiliere sau psihoterapie. Acest lucru ajută la refacerea și aducerea vieții într-un punct favorabil.
Se poate vindeca?
Prin urmarea tratamentului și indicațiilor medicului, prin lucrul cu sinele și participarea activă în cadrul ședințelor de psihoterapie, simptomele se pot ameliora.
Este greu de spus, mai ales la început, dacă depresia va dispărea de tot – este o promisiune pe care nu o putem face, nimeni nu o poate face! Acest lucru depinde, în special, de gradul de depresie și dacă mai este asociată cu o altă tulburare sau nu, de istoricul medical și familial, și enorm de mult de cât este persoana dispusă să lucreze cu ea și să se implice în propriul proces de recunoaștere și regăsire.
În schimb, ceea ce este sigur este faptul că se va lucra pe înțelegerea cauzelor ce a provocat-o, pe trăirile avute, înțelegerea și acceptarea lor și, nu în ultimul rând, pentru întărirea stimei de sine pe termen lung.
ÎMPREUNĂ, PUTEM ÎNVINGE DEPRESIA!
Programul pe care îl ofer pentru intervenție și monitorizare a depresiei – aici.
(disponibil 100% online sau și cu întâlniri la cabinet)
Ședințe individuale, la cabinet sau online – aici.
Pentru a programa o ședință sau pentru a discuta mai multe, nu ezitați să mă contactați!
Diana Ristoiu
Psiholog Psihoterapeut
(Online – București, sector 2, zona Obor-Lizeanu)
Articol scris și publicat pe vechiul website, în data de 14 Septembrie 2020.
Pingback: Intervenție în monitorizarea depresiei, anxietății și stresului