Skip to content

Despre procesul psihoterapeutic

În cazul în care te gândești să mergi la un psiholog sau psihoterapeut și ai întrebări despre procesul psihoterapeutic,
acest articol sigur îți va clarifica anumite nelămuriri și îți va fi de folos!
(de asemenea, pentru alte întrebări sau informații, mă poți contacta la 0732866613)

Ce este psihoterapia?

Psihoterapia folosește metode psihologice, bazate în special pe interacțiunea personală, pentru a ajuta o persoană să își schimbe comportamentul și să își depășească problemele.
Psihoterapia are ca scop îmbunătățirea bunăstării și sănătății mentale a persoanelor, pentru a rezolva sau diminua comportamente problematice, credințe, constrângeri, gânduri sau emoții, dar și îmbunătățirea relațiilor și aptitudinilor sociale.
Termenul de „psihoterapie” provine din Greaca Antică, de la cuvântul „psyche” (ψυχή), ce înseamnă „suflare; spirit, suflet” și de la „therapeia (θεραπεία), ce înseamnă „vindecare; tratament medical”.
Definiție adaptată de pe Wikipedia.

Care sunt calitățile unui psihoterapeut bun?

Din punctul meu de vedere, prima și cea mai importantă: NU TE JUDECĂ.
Te acceptă exact așa cum ești, nu are prejudecăți și nu pornește cu presupuneri nefondate în legătură cu persoanele ce urmează să îi pășească în cabinet.
Este empatic, răbdător, comunică asertiv, te ascultă activ și îți acordă toată atenția sa.

Cum îți poți da seama că ai ajuns la psihologul/psihoterapeutul potrivit?

Dacă te simți bine, ok, în largul tău, îți vine ușor să dezvălui lucruri din viața și trăirile personale, te simți confortabil și total în siguranță,
Dacă îți dorești să revii,
Iar dacă ești și destul de sigur/ă că persoana pe care o ai în față te poate ajuta, atunci este destul de clar!

„Am mai fost la alți psihologi/psihoterapeuți, dar parcă nu a fost ce trebuia”

Până să apucați sa verbalizați acest lucru, puneți-vă întrebarea: „DE CE?”. De ce nu a mers, ce lipsea, ce a fost prea mult sau prea puțin?
Dacă răspunsurile conțin mai mult „eu” decât „el/ea”, atunci înseamnă că ceea ce lipsea era, de fapt, la voi, și nu la terapeut.
În cazul în care răspunsurile sunt pline de ceea ce nu a făcut terapeutul, de cum s-a comportat și nu vi s-a părut adecvat, de felul în care s-a exprimat ș.a.m.d, atunci sunt de acord că ceva lipsea și că nu ați fost la psihologul sau psihoterapeutul potrivit pentru voi.
Cu toate acestea, nu vă faceți griji! Eu sunt de părere că există un psihoterapeut pentru fiecare persoană și că fiecare își poate găsi terapeutul potrivit; îl aveți doar de căutat și, în cazul în care nu îl găsiți din prima (uneori, poate nici din a doua încercare), vă sfătuiesc să nu vă resemnați! Țineți minte, o faceți pentru voi => este foarte important să ajungeți să vă deschideți în fața unei persoane pe care chiar o considerați potrivită!

Relația terapeutică este posibilă numai atunci când te poți simți în siguranță și poți avea încredere în cel căruia te dezvălui.
Dominica Petrovai – Iubește și fii iubit (iubită)

„Ce se întâmplă dacă plâng în timpul ședinței?”

Nu se întâmplă nimic în mod special, deoarece NU este absolut deloc o reacție ieșită din comun; înseamnă că ai accesat o parte sensibilă, posibil chiar dureroasă, a EU-lui tău (ceea ce, de fapt, este de admirat și apreciat că ți-ai dat voie să fii vulnerabil, lucru deloc de condamnat).☺️
Este o reacție întru totul normală, având în vedere că trăiești emoții puternice și chiar este în regulă să nu le maschezi, blochezi sau ignori.
Înseamnă că ai avut tăria să te „dezbraci” de orice mască socială sau emoțională în fața terapeutului și că, pur și simplu, ți-ai dat voie să fii tu, exact așa cum ești!

„Este posibil să mă simt trist/supărat/îngândurat după o ședință de terapie?”

Da, răspunsul este DA. Este foarte posibil să te simți astfel după prima sau chiar primele câteva ședințe de psihoterapie, iar acest lucru se datorează faptului că ai vorbit despre niște lucruri ce au avut, în trecut, un impact emoțional mare asupra ta, ori pentru că ai discutat despre subiecte pe care nu le-ai mai împărtășit până atunci; sau poate ți-ai dat seama de unde vin anumite lucruri, poate ai conștientizat anumite trăiri și sentimente pe care, cândva, le-ai blocat…
În orice caz, nu te impacienta – este absolut normal să te simți ușor trist când îți amintești de lucruri care te-au rănit.
Dă-ți timp, căci, odată înțelese, acceptate și rezolvate acele lucruri, totul va deveni mult mai ușor și vei ajunge să te simți cu adevărat eliberat/eliberată! ☺️

„Pot renunța la terapie?”

DA, desigur că poți renunța oricând la serviciile psihologice sau psihoterapeutice!
Ai grijă doar, înainte de toate, să te asiguri că o faci pentru motivele corecte! Căci, dacă dorești să renunți doar pentru că ai dat de greu, ți-e frică de ce vei putea descoperi sau afla despre tine, trecutul tău, familia ta, sau te temi să nu intervină vreo schimbare… atunci sunt semne că ai suficiente motive să continui terapia.
În orice caz, codul etic și deontologic al profesiei de psiholog ne împiedică să ținem în terapie o persoană împotriva voinței sale sau dacă a rezolvat, deja, problema pentru care a apelat la serviciile psihologice și nu mai are alte motive de natură psihologică pentru a continua. Așadar, dacă îi spuneți psihoterapeutului că v-ați gândit să renunțați, eventual îi argumentați și de ce, iar acesta vă refuză acest drept și vă obligă să veniți în continuare, nu este întocmai în regulă; s-ar putea să nu aibă chiar cele mai bune și sincere intenții pentru voi și să prefere să profite, atât cât se poate, de pe urma voastră. Iar dacă nu sunteți siguri care este motivul pentru care vă îndeamnă să nu renunțați în acel moment la terapie, întrebați-l! O discuție sinceră este întotdeauna benefică și poate clarifica multe aspecte.

„Cât durează?”

Știu, suntem în era vitezei și ne dorim ca totul să se rezolve acum sau cât se poate de repede, eventual cât pocnim din degete sau chiar ieri, însă, unele lucruri și etape nu pot fi sărite sau zorite…
Spun încă de pe acum – Psihoterapia poate dura de la câteva luni până la câțiva ani, deoarece necesită timp, răbdare, sinceritate 100% și muuultă dedicare!
Reamintește-ți doar, atunci când stai să te întrebi cât timp a trecut sau cât mai este, că faci acest lucru pentru tine! Ție îți acorzi, de fapt, timp… Așadar, dă-ți șansa să îți acorzi tot timpul din lume, deoarece tu vei fi cel care va culege foloasele în urma acestui proces. TU cu tine trăiești și iei decizii, pe tine te vezi în oglindăde ce nu ți-ai permite să fii împăcat și mulțumit de ceea ce vezi și cine ai ajuns să fii?
😌
Pentru și mai multe răspunsuri, accesați secțiunea de Q&A – Întrebări frecvente & Răspunsuri!
Psihoterapia, într-adevăr, nu este un proces ușor, dar este unul pur revelator!

Diana Ristoiu – Psiholog Psihoterapeut
(București, sector 2, zona Obor-Lizeanu)
Contactează-mă, dacă dorești să purtăm o discuție sau să programezi o ședință: 0732866613.

Articol scris și publicat pe vechiul website, în data de 19 Noiembrie 2019.
Social media: Facebook și Instagram.

2 thoughts on “Despre procesul psihoterapeutic”

  1. I own read your article. It’s truly helpful. We may benefit lots from it all. Fluent writing style and even ivid thoughts make people readers enjoy reading. I could share ones own opinions along with my good friends.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *